Prirodna ventilacija

 

Kao što smo na par mesta napomenuli na Platanu je zabranjena ugradnja klima uređaja. Kako onda rešiti problem uticaja kamina i toplog leta na pregrevanje potkrovlja? Ventilator i provetravanje pomažu ali nisu najkomfornije rešenje. Dugo smo tražili rešenje i na kraju, naši napori su urodili plodom.

Prvi preduslov da bi naš patent moga funkcionisati je lokacija na kojoj se nalazi vaš objekat. Ako je grad u pitanju, zaboravite na ovaj tekst. U obzir dolazi samo prirodni ambijent, sa koliko toliko svežim noćima. Reći ćete, ako su sveže noći čemu onda ventilacija? Pa treba, prozor nije dovoljan da se rashladi potkrovlje koje je zagrejano preko dana. Jednostavno ne postoji dovoljno jaka cirkulacija vazduha.

Šta je potrebno? Pre svega treba nabaviti veoma kvalitetan, bešuman a istovremeno  jak ventilator. Ventilator se pozicionira na najvisočijoj tački potkrovlja, sa maskom koja ima otvor samo na jednoj bočnoj strani. Ta bočna strana je okrenuta na gore i mora imati veću površinu od usisne površine ventilatora. Na krovu je potrebno ugraditi specijalnu limenu kapu za odvod vazduha, koja je povezana sa ventilatorom (ovo je malo komplikovano).

Kod nas ovaj sistem funkcioniše besprekorno. Za pet minuta izmeni se kompletan vazduh u potkrovlju. Naravno, preduslov je da je prozor tokom rada ventilatora otvoren.

Uz malo truda i ne tako prevelika ulaganja može vaše potkrovlje hladiti prirodna ventilacija.

 

Prirodna ventilacija Brvnare Platan

Prirodna ventilacija