Dragi platanci,

čitanjem ovog pisma imate priliku da se pridružite milionima učesnika jedne zanimljive igre koja je širom sveta poznata pod nazivom Geokešing (geocaching). E, pa i Vrdnik ima svoj Geokešing na Platanu!

Geokešing je „potraga za blagom“, odnosno potraga za Geokešom koji je postavljen na nekom skrovitom mestu. Geokeš može biti bilo gde: u pećinama, tvrđavama, šupljim deblima, vodopadima, vidikovcima, procepima u steni… Igrajući Geokešing postajete avanturista koji treba da odgonetne upustvo i stigne do naredne zagonetke.

Ukoliko Vam se ova igra čini zanimljivom i ako hoćete da postanete Geokešer(ka) na Platanu nastavite sa čitanjem ovog pisma.

Aha! Zainteresovali ste se 🙂

Evo kako postati Geokešer(ka) na Platanu.

Kada otvorite PISMO koje se nalazi u Vašoj brvnari na Platanu dobićete uputstvo kako da pronađete takozvani Centralni Geokeš.

„Centralni Geokeš se nalazi negde na Platanu. Krenite stazom…kada pronađete tri krova…“

Ostatak teksta je u pismu koje Vas čeka u Vašoj kućici.

I…čim zakoračite u potragu za Centralnim Geokešom, već ste postali Geokešer(ka).

Ćitajući OVO pismo, možete da obavite neke „visinske pripreme“ za Geokešing avanturu na Platanu. Preterujemo, naravno 🙂

Naš cilj je da kroz rekreativnu šetnju upoznate Platan „uzduž i popreko“. I ne samo da da upoznate Platan „prostorno“. Želimo da prepoznate i osetite njegov tajanstveni i nemirni avanturistički duh skriven ispod prvog utiska potpunog spokoja. Ako ovo čitate i dalje, verujemo da Vas to privlači 🙂

Vaš cilj će biti da otkrijete Centralni i ostala četiri Geokeša i ponesete jedan zanimljiv suvenir kao srećnu amajliju.

Šta me sve čeka na tom Geokešingu?

Ne treba se previše pripremati za avanturu, onda to nije avantura! Dobro, evo bar dve preporuke: ponesite udobnu obuću i neku blesavu sitnicu.

Šta je uopšte Geokeš?

To je u većini slučajeva vodootporna plastična kutija (15x30cm) u kojoj se nalazi beležnica sa grafitnom olovkom, zarezačem i pismima za dalju potragu. To je stalni sadržaj kutije.

Promenjivi sadržaj čine sitni suveniri (pomenute blesave sitnice).

Kada pronađete Centralni Geokeš (juhu, otkrili ste prvu plastičnu kutiju!) dobri običaji ove igre nalažu da UZMETE jedan suvenir iz kutije kao srećnu amajliju i OSTAVITE najmanje jedan suvenir.

Suveniri su male vrednosti: privezak, dugme, vizitka, bedž, bižuterija, male igračkice, baloni i slična iznenađenja. Vaša inventivnost treba da dođe do izražaja 🙂

U beležnicu upisujete svoje ime, datum i vreme kada ste pronašli Geokeš i pozdravnu poruku sa nekom lepom željom za sledećeg Geokešera.

Eto, ostavili ste trag na Platanu!

U pismu koje ćete naći u Centralnom Geokešu nalaze se instrukcije za pronalaženje četiri ostala geokeša, što je uslov da se aktivira srećna amajlija.

Avantura, aktivna šetnja i na kraju amajlija! Ko može da odoli, a?

Geokešeri, srećno!

Ggeocach

Najuporniji geokešeri Ivana i Nemanja. Po snegu dubokom preko pola metra pronašli su sve geokeševe. Probijali su se lopatom kroz smetove. Zaista za divljenje. A sada čekamo da se otopi sneg kako bi se izbrisali njihovi tragovi. 🙂

P.S.

Avantura Fotokeš je igra koju smo mi izmislili i kreirali, tako da ovde nećemo otkrivati detalje, osim da pobednike očekuje žestoka nagrada.