Vrdnička kula

 

Otkrili smo je sasvim slučajno dok smo jednog sunčanog popodneva zamišljeno gledali u daljinu, sedeći na Fruškoj Gori. Interesovalo nas je šta je u pitanju, obzirom da nismo nikada čuli za neku sličnu tvrđavu na tom mestu, pa smo se zaputili da je pronađemo i vidimo o čemu se radi. 

Možda su mnogi od vas puno puta čuli za ovu tvrđavu, možda su je mnogi i posetili, ali ja priznajem da zaista nikada nisam čula za nju – do sada. Zainteresovala me je. Zanimalo me je od kada datira, ko ju je gradio, da li ima neku svoju priču, pa sam pronašla par informacija i podeliću ih sa vama. Vrdnička kula podignuta je, kažu, u 12. veku.

Nalazi se na Fruškoj gori, na nekih pola sata hoda od Vrdnika, na vrhu jednog brda obraslog gustom šumom. Visoka je 18.5 metara i vidi se iz daleka. Ulaz se nalazi na par metara iznad zemlje, a kroz šuplji zid idu stepenice koje vode na sledeći sprat. Na kome se nalaze dva prozora nepravilnog oblika. Takođe se može sići i u unutrašnjost kule i onda popeti do prozora sa druge strane… Okolo, u šumi, nalaze se ostaci spoljašnjeg prstena zidina, u kojima je i ulaz u podzemlje kule, na žalost zarušen već posle nekoliko metara.

Kažu da podzemlje Vrdničke kule nikada nije ispitano

Brojni ventilacioni otvori u zidinama govore da unutra verovatno postoje nekakve prostorije. Brdo na kome se kula nalazi visoko je 383 metra, tako da se od gore pruža fantastičan pogled na sve četiri strane sveta… upravo je to bila i svrha kule, da kontroliše okolinu i brani puteve koji su prolazili u podnožju. Uspon do vrha, uz klimavo kamenje i zid koji se kruni…

Vrdnička kula pripada građevinama srednjevekovne vojničke arhitekture, verovatno nastale pod zapadnjačkim uticajem. Novija istraživanja otkrila su rimske temelje ovog utvrđenja koje je, po nekim podacima, podigao 278. rimski car Probus. Godine 1521. tvrđavu zauzimaju Turci, i od tada ona više nema vojni značaj. Udaljena je od Platana 2 km idući stazom zdravlja. Staza je osvetljena tako da su i noćne šetnje moguće.

 

Vrdnička kula Brvnare Platan