Tajanstvene vrdničke stepenice

 

Nekih 1,400 metara od Platana nalaze se tajanstvene, misteriozne vrdničke stepenice. Ljudi vole mitove, volim i ja. Ali kao i svaki mit, tako i ovaj, nastao je iz nekog stvarnog događaja. Kojeg, ne zna se pouzdano! Ono što se takoće ne zna i što je najmisterioznije je koliko stepenika imaju ove stepenice. Jedni kažu 51, drugi 54, treći 58, četvrti tvrde da se stepenici uopšte ne mogu tačno izbrojati jer posle svakog penjanja ustanovi se drugačiji broj stepenika. Kažu da je kvaka u konfliktu percepcije, motorike i onoga što mi vidimo. Teško je reći dok sami ne proverimo. Neki kažu da ne vode nigde. Ipak nije tako, stepenice vode do jednog platoa. Rekao bih da je ovo građevinski nedovršen ili porušen objekat. E, ovde može da počne vaš mit. Izmaštajte svoju priču o tome šta je ovaj građevinski trag  trebao da bude!? I naravno, utvrdite broj stepenika! ?

 

Tajanstvene vrdničke stepenice Brvnare Platan

Tajanstvene vrdničke stepenice Brvnare Platan

 

Vrdnik se prvi put pominje 1315. kao tvrđava Vrdnik, a drugi put tek 1702. godine, kad se navodi kao naseljeno mesto koje je imalo fizionomska obeležja karakteristična za većinu fruškogorskih naselja. Dugo se razvijao uz istoimeni manastir, a većinsko stanovništvo činili su doseljenici sa svih strana, koji su predstavljali najamnu radnu snagu na imanjima manastira. Za razvoj Vrdnika od najveće važnosti bilo je otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije. Rudnik je otvoren 1804. kao jedan od najstarijih na području bivše Jugoslavije i prvi u Srbiji. Eksploatacija je trajala do 1965. a zatvoren je 1968. godine. Rudnik je najpre pripadao manastiru Vrdnik, da bi kasnije pripao grofu Pejačeviću iz Rume, koji ga je otkupio od monaha, a od 1874. pripadao je Dr Gvidu Pongracu. Od 1908.—54 je radila jedna od najjačih termoelektrana na području današnje Vojvodine.

Tu je još i veoma značajan istorijski spomenik Vrdnička kula. Istraživanja su pokazala da temelji potiču iz rimskog doba. Prema nekim podacima, graditelj je bio rimski car Probus već 287. godine. Kasnije izgrađeno utvrđenje od kojeg je ostala današnja kula nastalo je u 14. veku, prema podacima mađarskih istoričara. Ovo utvrđenje imalo je ulogu zaštite Vrdnika od napada osvajača.