Horoskop za goste: Da li će vam biti prijatan boravak na Platanu? Koji period vam najviše odgovara? Ako verujete u naš horoskop za goste, potražite svoj horoskopski znak.

Ako vam naš horoskop za goste nije pomogao, pokušajte sa našim suberbrzim testom za prirodnjake.

 

Januar

POSAO: U januaru dimnjaci na Platanu dišu punim “plućima”.  Šest dimnjaka izgledaju zaista idilično, dok se sivkasti dim gubi u vrdničkom plavetnilu. Fruška Gora bez lišća izgleda kao razgolićena lepotica, koja posmatrače nadahnjuje i ostavlja bez daha. Uvek se zapitamo od kuda toliko česte transformacije prirode na tako malom prostoru.

ZDRAVLJE: Po prvi put u našim životima mir možemo “opipati” svim našim čulima. Nismo znali da mir ima, i miris,  i ukus, i boju i melodiju. Iz tog mira, izranja neki univerzalni osećaj ljubavi, koji  spontano pohrli u susret spokoju kojem poželimo da se potpuno predamo.

LJUBAV: Ples sa plamenom je kao ples sa životom. Zbog toga sa toliko strasti gledamo u pravcu odakle vatra šapuće tajne prošlosti. Ako budete tihi, Januar će vas posavetovati s kim treba da plešete u  budućnosti igru plamena. Ako verujete u ovo, vaše mesto u Januaru je ovde u Vrdniku.

 

Februar

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Sneg. U februaru obavezno sve tragove pokrije sneg. Ne trudimo se da razgrćemo tu lepotu. Prepustimo se trenutku. Neka svetluca srebro po Platanu. Samo vaš trag nećemo dozvoliti da bude pokriven.

ZDRAVLJE: Crven nos, rumeni obrazi, promrzli prsti na rukama, dah koji se pretvara u najfiniju maglu, pokoje proklizavanje, anđeli u snegu, u brvnarama prokuvano vino i kamin terapija, dobro je, zdravi ste.

LJUBAV: Ovaj februar ima samo 28 dana, zbog toga naš mačak Pantelija nije posebno srećan. Volio bi da to što on voli u februaru traje malo duže. Nije februar značajan samo za našeg mačka, svi koji smo u emotivnoj vezi ili žarko želimo da budemo, sa uzbuđenjem očekujemo 14. Dan zaljubljenih.

Priča počinje kada je imperator Klaudijus II, smatrajući da su neoženjeni muskarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio brak maldim vojnicima. Svetitelj Valentin,  je rešio da i pored zabrane nastavi da venčava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, naređeno je da bude pogubljen 14. februara 269. godine. Legenda kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajnu poruku slepoj dželatovoj ćerki, u pismu je bio žuti safran sa potpisom: „od tvog Valentina u znak zahvalnosti za toplinu koju si pokazala prema meni“. Dogodilo se čudo i devojka je progledala. Od tada potiče poznata tradicija da muškarci pišu voljenoj slatke poruke.

Platan polagano ali sigurno postaje mesto gde se te poruke obelodanjuju. Osećamo ogromno zadovoljstvo i sreću, kada samo pomislimo koliko puta je na ovom mestu izgovorena ta magična reč: VOLIM TE!

 

Mart

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Zakoračili smo u mart, mesec kada ljubičice zamenjuju predivne visibabe. Mart je vesnik lepog vremena i značajnih datuma. U februaru smo imali Dan zaljubljenih, dok u martu obeležavamo dan najdivnijih bića koja postoje na planeti Zemlji. Žena! Zapravo i Platan postoji zahvaljujući jednoj ženi, koja ga oplemenjuje i čini tako posebnim.

LJUBAV: Pozitivna energija koja se naprosto može opipati na ovom mestu, prožima i Vaša pisma koja redovno započinjete sa, draga Vesna hvala Vam… Posvetimo ovaj mesec i Vesni koja Vas toliko voli i poželimo joj srećan rođendan. 🙂

ZDRAVLJE: U martu dan i noć hrle u harmoničan zagrljaj i u tom skladu najavljuju dolazak proleća. Platan u martu poziva svoje goste da udahnu proleće uz kamin i mir koji je postao zaštitni znak ovog mesta. Proleće, ljubičice, vatra u kaminu uz bića bez kojih se ne može, su dovoljan razlog da budemo vedriji nego obično.

 

April

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: April je jedan od meseci kada nas gosti najčešće posećuju. Razloge nalazimu, u čemu bi drugo, nego u prirodnim lepotama listopadne Fruške Gore. Ovo je zaista predivan mesec prepun maslačka koji oboji u žuto ceo Platan. Pogledali smo fotografije koje je prikazao Google prlikom pretrage reči april. Cveće, cveće, cveće.

LJUBAV: Idealno za romantične šetnja i večeri kraj kamina uz laganu vatru. Kamin se mora još uvek koristiti jer su aprilske noći na Fruškoj Gori još uvek sveže. Pouzdan signal lepog vremena i buđenja prirode je ponašanje našeg mačka Pantelije. Sve češće izlazi vani i nevoljko naveče ulazi na spavanje.

ZDRAVLJE: A ptice se ponovo vraćaju u svoj mali rezervat koji smo na Platanu ostavili za njih. Veverice već odavno skakuću. Lepo je. “Prolaze i vraćaju se s lastama sunčani i nasmijani dani, opet je u mojoj duši proleće…”. Ako je tako divan “april u Beogradu”, možete misliti koliko je divan na Fruškoj Gori. 🙂

 

Maj

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Kakav može da bude najlepši mesec na Platanu? U mirisu lipa pomešanom sa cvetom bagrema  u zelenilu bujne Fruške Gore, mi i mnogi naši gosti nalazimo nešto što bi moglo da se zove “raj”. Period od 10. do 25.maja je praznik prirode na Fruškoj Gori. Intezitet mirisa u tom periodu dostiže tačku ključanja za sva naša čula.

ZDRAVLJE: Ugodna temperatura, idealan atmosferski pritisak, umerene padavine i sveže noći, koje neretko zahtevaju i dodatni angažman oko kamina, su receprt za eliminisanje i najtežih oblika stresa. Bilo koji dan u maju, koji nije bar par sati ispunjen boravkom u prirodi, je izgubljen dan. Proveden ceo majski dan u prirodi je neprocenjiv bonus koji sebi možemo priuštiti ako se samo od kuće odvojimo nekih 20 do 70 kilometara.

LJUBAV: Sve može da sačeka, maj ne, na žalost on proleti tako brzo da ga se samo sa setom sećamo u nastupajućim mesecima vreline i vladavine rashladnih sistema. Mi verujemo da u Carstvu nebeskom vlada jedno godišnje doba, sa samo jednim mesecom. Pogađate, u pitanju je maj.

 

Jun i Jul

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Za ovaj period preporučujemo Vam planinsko jahanje, kupanje u tarmalnim bazenima, obilazak manastira, sportske aktivnosti na Platanu i naravno šetnje stazama zdravlja. Ishranu preporučujemo u prirodi, na Iriškom vencu, Perkovom salašu, Vinskoj kući Kovačević ili pripremite roštilj, sač ili kotlić na samom Platanu. Večernji mirisi kojima je zasićen vazduh na Fruškoj Gori su nam još uvek neverovatni. Ozon boksovi su i dalje naše najomiljenije noćno mestašce za osamu.

ZDRAVLJE: Tokom letnjih meseci na Platanu je temperatura niža za 5-6 stepeni, noći su prijatne i temperatura padne do 10 i više stepeni. To je i razlog zašto nemamo klima uređaje, jer se na Fruškoj priroda pobrinula da zameni ovu gradsku nužnost tokom letnjih vrućina.

LJUBAV: I molimo Vas, nemojte propustiti da obiđete svaki kutak na Platanu. Odiše asocijacijama na ono čime ste ispunjeni. Lubavlju!

 

Avgust

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Umerene dnevne temperature sa svežim noćima krase naš Platan tokom celog avgusta. Priroda je bujna tako da visoke temperature nisu ostavile vidljivog traga po vegetaciju. Vetar koji konstantno pirka preko Platana je najblagotvornija mirođija koja svaki deo dana čini posebnim. Odlučite li se za planinsko jahanje, šetnju ili obilazak manastira, istim intezitetom ćete osetiti mir i spokoj koji se ovde brižno čuva.

LJUBAV:Noću, kada se upale brojne svetiljke na Platanu, diskretno će vam otkriti noćne čari ove predivne planine. Posebno nas raduje broj mladih ljudi koji se odlučuju da posete ovaj kutak i u letnjim mesecima, kada njihov omiljeni kamin miruje i poziva na druženje već u septembru.

ZDRAVLJE:Ako ste ljubitelj prirode, ali one istinske, neiskvarene i od čoveka prilagođene, posetite Frušku Goru, nećete zažaliti.Ako možda dobro raspoloženje i niste poneli dolazeći, sigurni smo da ćete ga poneti odlazeći.

 

Septembar

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Za mnoge je upravo septembar, mesec za odmor. Nije to slučajno. Septembar je već odavno postao sinonim za dodatno opuštanje. I priroda se u septembru opušta od ljetne vreline, pripremajući se da nas ugodno iznenadi svojim novim izgledom. Nekako svi u septembru odahnemo. Istina, veverice su nešto pokretljivije, jer treba početi spremati zimnicu. Orasi na Platanu su sada na udaru. Preskakaće i preko krovova vaše kućice, ne zamerite im, ovo mesto je i njihov dom.

ZDRAVLJE: Sportske aktivnosti na Platanu su sigurno prijatnije uz umerenije temperature, a pripremanje roštilja i kotlića pravo zadovoljstvo, što u avgustu baš i nije slučaj. Šetnje u bilo koje doba dana su pravi izbor, bez bojazni od prekomernog UV zračenja.

LJUBAV: Večeri u septembru znaju biti toliko sveže, tako da pucketanje vatrice u kaminu nije retkost. Skoknite do Fruške bar na jedan vikend, da Vam septembar ne “proleti” neprimećeno.

 

Oktobar

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Stigao je Oktobar. Mesec u kom se najlepše vide sve nijanse jeseni na Fruškoj Gori. Mnoštvo boja, prijatne temperature…Ma zlatan je ovde Oktobar zaista. No, da li znate šta je „zlatni sat“? Da, to je trenutak za pravljenje fotografije života. U Oktobru imate najveće šanse da to i ostvarite. Pokazalo se da u Oktobru nema netalentovanih fotografa! Dovoljno je kliknuti.

ZDRAVLJE: Večeri u Oktobru su sve svežije. Zato pucketanje vatrice u kaminu, čaša vina i dobar film postaju uobičajeni večernji scenario u toplim kućicama. Planinsko jahanje u Oktobru izgledaće kao putovanje kroz boje jeseni. U raskošnoj postavci Zlatnog Oktobra obilazak manastira može biti zaista prijatno iskustvo.

LJUBAV: Ukratko, ako Oktobru date šansu, velike su šanse da će Vam on postati jedan od miljenika u godini.

 

Novembar

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Zatišje. Mir. Drva za ogrev su pripremljena ranije. I veverice su se smirile. Razgrabile sve lešnike i orahe i utihnule. Novembarska tišina na Platanu je nestvarna. Redovno se ponavlja horoskop od nekog ranijeg Novembra kada nam je jedna gošća rekla kroz šalu: „Ah, što se naslušah tišine“… Ne, nema posla u Novembru. Treba samo povremeno ubaciti poneku cepanicu u kamin i uživati i dalje u rustičnom ambijentu naših brvnara.

ZDRAVLJE: Platanski sjajno! Ima li šta zdravije od šetnje po debelom tepihu od lišća? Tako goste dočekuje naš Novembar. To je prava pista zdravlja. Za Oskara! Novembar na Platanu će napuniti vaša pluća destilovanom svežinom i reskim mirisima prohladne jeseni. Romantična predvečerja uz vino i vatru daće Vašem licu osobito rumenilo. Nema zdravije!

LJUBAV: Jesenji tango! Za razliku od nekih drugih Novembara, zbunjenih, ćutljivih maglovitih ili zatvorenih u gradske stanove, Platanerski Novembar je smiren, prijatan gospodin baršunastog glasa. Grli dve dame odjednom. Jedna je ona zlatna i nežna, Početak Jeseni, a druga je ona svetlucava i snežna, Nova Godina. Samo Platanerski Novembar ume da pleše tango sa obe ove dame istovremeno.

Dragi gosti, ako vam se svidja horoskop našeg Platanerskog Novembra, najavite se da založimo kamin u brvnari pre vašeg dolaska. Toplo će vas dočekati naš Novembar…

 

Decembar

Horoskop za goste Brvnare Platan

 

POSAO: Pravi se da je leden, a gori od iščekivanja u zimskoj karauli – čeka Januar i prvi mu se zahvaljuje što dovodi Novu Damu. Još jednu Godinu.
Znate šta još radi naš Decembar? Pusti vas da se u kućicama zagledate u razigrani plamen vatre, a kroz prozor šalje paperjaste snežne poruke: dodjite da vas golicam pahuljama.
Zamislite kako izlazite iz kućice rumeni od toplote, prolazite sve stepenike iskričavog prizora. Gde god zastanete osećaj je da trebate biti baš tu. Nigde drugde.
Sad zamislite kako se vraćate rumeni od hladnoće u toplotu brvnare, kao u mek krzneni ogrtač. Miriše na oganj i drvo.

ZDRAVLJE: Zamislite jutarnju izmaglicu koja nežno pluta iznad zemlje i vlažnog lišća. Provlači se kroz obnažene krošnje drveća.
Sad zamislite kako ste udahnuli reski vazduh. Miriše na zimu, na sneg i na čisto.
Onda izdahnete i ugledate svoj dah. Da, mala magija: vidite svoje disanje. To je samo jedna od čarolija našeg glavnog mađioničara, Platanerskog Decembra.
Takav mu je horoskop: voli da zbuni naša čula, pomeša ih, sjedini, pojača do najsvečanijih akorda, a onda ih utiša do spokoja.
Igra se Toplo-Hladno.

LJUBAV: I na kraju, zamislite kako magični Decembar izvodi svoju veličanstvenu večernju predstavu. Odjednom, više od stotinu svetiljki obasjava Platan. Kao baklje koje postojano razmiču zastore tame. Neizvesno je odakle dolaze svi ti odsjaji: od zvezda ili fenjera. A možda i od iskre u našem oku kad ugleda tu simfoniju belog. I pozlatu od svetlosti.
Zamislite taj Decembar kako vas prima pod svoj mađioničarski ogrtač i šapuće na uho: zamislite želju, moje uho najbolje sluša novogodišnje želje…
Zamislite želju.
On vam ponovo baršunasto šapne: zamislite da je već ispunjena.
Ne zagrliti se i ne zaljubiti se u Decembru? Nezamislivo…