Drugari, moje ime je Stefan ali me svi zovu Stefke, imam šest godina. Volim prirodu i mislim da sam veoma spretan za svoje godine.

Prvo da razjasnimo jednu veoma važnu stvar. Vi stariji, trebali bi da znate da vi niste nasledili prirodu od svojih očeva, nego je pozajmljujete od nas, vaše dece. Zato pazite malo.

Gledam ove moje babu i dedu kako se muče objašnjavajući vam kako da najlepše iskoristite dan. Nije da mi se ne dopada kako to oni rade, ali ja to bez lažne skromnosti mogu mnogo bolje od njih.  Rekao sam im da Platan ima izvrsnu poziciju za hiking i da bi vam to trebali da predlože.

Na reč hiking, bledo su me pogledali i rekli, idi unuče nastavi se igrati u pesku. Ali čuo sam da baba pita dedu, šta mu je to hiking. A deda koji inače sve zna pravi se da nije čuo pitanje. Dakle ni on pojma nema šta je hiking.

Posle ovog razočaravajućeg saznanja šta mi drugo preostaje nego da uzmem stvar u svoje noge. Od sada vas ja vodim u neverovatne fruškogorske avanture.

Ali prvo, moram babi i dedi da objasnim šta je to hiking.

Najkraće, hiking je aktivnost u prirodi u formi pešačenja koja podrazumeva:

  1. Pešačenje,
  2. Istraživanje prirode,
  3. Fizičku atkivnost,
  4. Ozbiljniji fizički napor,
  5. Fantastične prirodne krajolike,
  6. Određenu opremu za duga pešačenja.

Hiking obično podrazumeva dobro poznate rute kroz prirodu i putanje koje je neko već prošao i označio, što nikako ne znači da su lako savladive. Videćete koliko muke i napora moram da uložim da bih savladao jednu rutu.

Kako sam ja tek obični klinac nisam baš raspoložen izlagati se nepotrebnim rizicima, pa saznanje da se lako mogu vratiti i očekivati pomoć u slučaju potrebe, me čini sigurnijim i sa više žara uživam u prelepim prirodnim krajolicima koji oduzimaju dah, dok mi okruženje čine fascinantna brda, staze, ptice, tepisi od lišća i potočići prelepe Fruške.

Dakle hiking je zapravo duže ili kraće pešačenje kroz prelepe prirodne krajolike, a kroz dobro poznate putanje i rute za koje od starta znam početnu i završnu tačku pešačenja. Tako da uvek znam reći babi kada da spremi ručak, odnosno kada ću se vratiti i koliku razdaljinu preći.

Na kraju, skoro ništa vam ozbiljnije za hiking nije potrebno, osim dobre volje, udobne obuće, flašice vode, mobilnog i običnog ili ako baš hoćete nekog lepog štapa za pešačenje.

Odlučio sam prvo da posetim Lazin vir jer je blizu Platana . O tome u mom sledećem blogu.