Kao što sam i obećao danas idem da posetim Lazin vir. Međutim on je relativno blizu Platana (Brvnarice od Milice) pa sam se odlučio za četvoročasovni hiking. Pored Dumbovačkog vodopada Lazin vir smatraju najlepšim fruškogorskim vodopadom sa čudesnim prirodnim okruženjem. Lazin vir i vodopad visine oko četiri metra nalaze se na na potoku Morintovo, koji je pritoka Velikog potoka. Do Lazinog vira se stiže laganom šetnjom iz centra Vrdnika za oko 20 minuta. To je dovoljno informacija za mene. Krećem.

Dakle polazna tacka je Platan, odatle je potrebno otici do restorana Mines, gde sam skrenuo desno  ulicom koja vodi uz brdo. Posle malo pešačenja naišao sam na drveni znak Lazin Vir. Tu  sam skrenuo. Tom ulicom se ide sve do kraja. Nastavlja se pravo makadamom, zanemarite asfalt. Idući naišao sam na raskrsnicu gde se jedan put oštro  odvaja prema desno. E tim putem ne idite nego nastavite dalje.

Nastavio sam pravo i ubrzo naišao na zelenu ogradu. Pored te ograde nastavio sam putićem koji vodi preko livade do nepoznate šume.

U šumi me je sačekao divan puteljak. Ima ih koji se odvajaju levo i desno, ali ja sam išao samo pravo. Setio sam se Ivice i Marice. 🙂

Ubrzo sam na proplanku naišao na stepenice koje su vodile na dole. Krenuo sam da istražim gde vode.

Kada sam sišao, skrenuo sam levo predivnim tajanstvenim koritom nekog potočića. Osećam da sam blizu Lazinog vira.

Osećaj me nije prevario, uskoro sam bio tu, na Lainom viru. Leti baš i nema vode i vodopada ali je priroda prekrasna.

Nisam odoleo da se ne uspentram uz korito vodopada. Pravi doživljaj. To s proleća ipak nije moguće. 🙂

I Lazin vir u punom sjaju:

Ako vas zanima nastavak moje današnje avanture, kliknite OVDE.