Ako želite slušati dobru muziku uz kamin ili uz vino, tu je naša lokalna FM radio stanica Ranč Platan. Signal pokriva samo kućice i dvorište. Radio imate u svakom apartmanu. Ako ipak želite da slušate svoju muziku, ni to nije problem, potrebno je da ponesete svoj USB sa omiljenim pesmama. Mada mislimo da je naš izbor fenomenalan.

P.S. Ako primetimo da ste menjali stanicu, bićemo iznenađeni i uvređeni.


Kako je uopšte nastao radio?

Ako se zapitate kako je nastao radio i ko je napravio prvi radio aparat, teško ćete pronaći takav podatak, ili ćete u najmanju ruku pronaći bezbroj privrečnih podataka.
Teško bi bilo reći ko je napravio prvi radio aparat i koja je radio stanica prva započela sa radio programom. Teško je zaista naći pouzdan podatak.
Međutim, ono što je sasvim sigurno da radio nije stvoren preko noći. Prethodili su mu brojni izumi i eksperimenti u kojima nije učestvovao samo jedan čovek.
Ipak moramo napomenuti da je zapravo Tesla stvarni izumitelj radija, međutim u stranoj literaturi Teslu ne spominju u tom kontekstu, iako je Tesla jedan od pionira i vizionara bežičnog prenosa energije.
U priči o radiju važno je reći da je slavu daljinskog prenosa radio signala pobrao Markoni. Posmrtno je američki zavod za patente oduzeo Markoniju patent i vratio ga Tesli, međutim istorija je već bila napisana.

1896 Markoni demonstrira bežičnu telegrafiju Engleskom telegrafskom zavodu.

1897 Markoni osniva prvu „Markoni-stanicu“ domet joj je bio oko 20-tak kilometara.

1901 Markoni uspeva poslati SOS signal preko okeana, i time postaje opšte prihvaćen kao začetnik radio tehnologije.

A ovako se radio slušao nekada.