POSAO:  Pravi se da je leden, a gori od iščekivanja u zimskoj karauli – čeka Januar i prvi mu se zahvaljuje što dovodi Novu Damu. Još jednu Godinu.
Znate šta još radi naš Decembar? Pusti vas da se u kućicama zagledate u razigrani plamen vatre, a kroz prozor šalje paperjaste snežne poruke: dodjite da vas golicam pahuljama.
Zamislite kako izlazite iz kućice rumeni od toplote, prolazite sve stepenike iskričavog prizora. Gde god zastanete osećaj je da trebate biti baš tu. Nigde drugde.
Sad zamislite kako se vraćate rumeni od hladnoće u toplotu brvnare, kao u mek krzneni ogrtač. Miriše na oganj i drvo.

ZDRAVLJE:  Zamislite jutarnju izmaglicu koja nežno pluta iznad zemlje i vlažnog lišća. Provlači se kroz obnažene krošnje drveća.
Sad zamislite kako ste udahnuli reski vazduh. Miriše na zimu, na sneg i na čisto.
Onda izdahnete i ugledate svoj dah. Da, mala magija: vidite svoje disanje. To je samo jedna od čarolija našeg glavnog mađioničara, Rančerskog Decembra.
Takav mu je horoskop: voli da zbuni naša čula, pomeša ih, sjedini, pojača do najsvečanijih akorda, a onda ih utiša do spokoja.
Igra se Toplo-Hladno.

LJUBAV:  I na kraju, zamislite kako magični Decembar izvodi svoju veličanstvenu večernju predstavu. Odjednom, više od stotinu svetiljki obasjava Ranč. Kao baklje koje postojano razmiču zastore tame. Neizvesno je odakle dolaze svi ti odsjaji: od zvezda ili fenjera. A možda i od iskre u našem oku kad ugleda tu simfoniju belog. I pozlatu od svetlosti.
Zamislite taj Decembar kako vas prima pod svoj mađioničarski ogrtač i šapuće na uho: zamislite želju, moje uho najbolje sluša novogodišnje želje…
Zamislite želju.
On vam ponovo baršunasto šapne: zamislite da je već ispunjena.
Ne zagrliti se i ne zaljubiti se u Decembru? Nezamislivo…

Ako volite čitati nešto bez veze, ovo ispod je upravo to: